10 Ocak 2012 Salı

Torrent, Utorrent ve Seedbox Teknikleri


Torrent, sadece bilgisayarımıza indirmek istediğimiz dosyalara(oyun, film vs.) ulaşımı sağlayacak 1-2 KB'lık yer kaplayan ".torrent" uzantısına sahip az yer kaplayan bir link dosyalarıdır. Torrent teknolojisi sayesinde çok fazla yer kaplayan dosyalar ufak parçalar halinde torrent ağlarından, internet hızına ve torrent kaynağının(seeds) çokluğuna göre bilgisayara yüklenmektedir. Mesela, 850 MB'lık ve büyük miktarda beslenme kaynağına sahip bir oyunun iso dosyası 1024 ADSL bağlantı hızı ile  üç aşağı beş yukarı 120kpbs ile 2,5 saat civarında indirme gerçekleştirilebilir.

Utorrent, torrent linkleri sayesinde download yapmamızı sağlayan bir çeşit client yazılımıdır.  Dünyada internet kullanıcılarının, torrent istemcileri arasında en fazla ilgi gösterilen istemci Utorrent‘tir denilebilir. Kullanımı ve kurulumu oldukça kolay olduğundan ve RAM'i az harcadığı için, film, oyun vs. indirmek amacıyla uzun süre açık kalan bilgisayarınızı da zorlamamaktadır. Bununla birlikte her istemcide olduğu gibi Utorrent'te de maksimum verim almak için üyelik ve ratio oranına dikkat eden trackerları kullanmak gerekiyor.

Seedbox, dijital dosyaların upload ve download etmek amacıyla kurulmuş özel bir sunucudur. Seedbox'lar yüksek bağlantılara bağlı olduklarından çok büyük dosyaları kısa süre içerisinde indirebilirler. 1 GB'ı indirmeleri 2 dakikadan daha kısa bir süre almaktadır. Hatta, terabytelarca veri, saatler içerisinde gibi kısa zamanda indirilebilir ve upload edilebilir. Böylece 1 GB'lık dosya indirilip kısa bir süre içersinde başka bittorrent kullancılarına upload edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder