20 Temmuz 2010 Salı

SEO-Google-Yahoo-Bing-Yarışma ve PARA!

Başlıkta gördüğünüz üzere çok kompleks bir yazı yazacağım iyinet frmtr trkygncr webmaster seo yarışması blogunda. Yazı ortalama olarak bir saatlik bir süre içinde bitecektir. Yani benim yazma sürem yaklaşık bir saattir. Yazıyı bitirince direk yayına alacağım. Google içerik gecikme cezası da veriyor olabilir diye. Tabi bu işin şakası...
Neyse efendim bildiğiniz gibi, SEO search engine optimization-arama motoru optimizasyonu denilen olay tamamen arama motorlarından daha çok ziyaretçi gelsin, daha çok para kazanalım mantığına dayanan bir olaydır. Bunu kıvırabilmek için birazcık kendinizi ziyaretçi yerine koymanız yeterli olacaktır. Neyse efendim bu SEO mantığını birazcık anladığınıza göre Google-Yahoo-Bing şeytan üçgeninin neden SEO olayını bu kadar önemsediklerine gelelim...

Bu şeytan üçlüsü, yani Google-Yahoo-Bing abilerimiz, SEO olayını önemsiyorlar çünkü kullanıcılara daha iyi bir sayfa göstermek istiyorlar. Elbette %100 verimli çalışmıyor bu dedikleri olay ama %70 verimi sağlıyor. Peki kullanıcıya daha iyi sonuç gösterdiklerinde ne geçiyor ellerine? Bu adamlar kullanıcıyı neden bu kadar önemsiyorlar? Elbette verdiğiniz cevap doğru: PARA! Napolyon amcamızın dediği gibi mesele sadece PARA, PARA,PARA... Kullanıcıya doğru sonuç gösterdiklerinde kullanıcı bu arama motorlarını daha çok kullanacak ve bunların pazardaki payları dolayısıyla da reklam gelirleri artacak. Peki bu SEO olayı websitesi sahiplerinin ne işine yarıyor da onlar bu olayı bu kadar önemsiyor?

Websitesi sahipleri bu SEO işini çok önemsiyorlar çünkü onların da önemsedikleri şey para. Şöyle anlatayım. Site sahipleri sitelerinde reklam yayınlarlar. Bu reklamlar Google Adsense, Adtech, Adworld, Adhood, AdBrite ve benzeri sitelerden alınabilir. Arama motorlarından gelen ziyaretçiler siteyi incelerken, yanlışlıkla veya ilgilerini çektiği için bu reklamlara tıklarlar ve bu tıklanan reklamlar site sahiplerine PARA olarak geri döner. Bu nedenle de Goog-Yahoo-Bing şeytan üçlüsünün gözüne girerek site sahipleri daha fazla para kazanmaya çalışırlar. Yani olayın temelinde para yatar. Son kullanıcı tam olarak bunun farkına varmaz bile.

Gelelim bu anlattığımızla yarışmanın ne alakası var? Yarışma bildiğiniz gibi SEO yarışması ancak sadece SEO yarışması değil... Ya ne peki? Ne olacak efendim para yarışması. İşin içinde 3500TL ödül olmasa kim uğraşır böylesine dandik bir işle? Kelime gurubunun saçmalığına bakınız: iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması ... Ohh kebap. Böyle saçma arama kelimesi mi olur? Olmaz ama iyinet'in frmtr'nin reklamı yapılacak. Ve bu reklam için ne iyinet yöneticileri ne de frmtr yöneticileri verecekleri ödülden fazla para ödemek istemiyorlar.Yarışmaya giren insanlar da haliyle para kazanmak istiyorlar ve iş böyle olunca her taraf kazanmak için bir şeyler yapıyor. Açıkçası interneti çöplük haline getirmekten başka bir iş değil bu SEO yarışmaları. 80 site girmiş olsa bu yarışmaya, 80*13=1040 Türk Lirası boşa harcanmış oldu. bir fakir çocuğun ihtiyacı için 10 Türk Lirası verin deseler kimse yanaşmaz. Ama SEO yarışması için 13 TL verin deyince herkes yalın ayak başı kabak koştu olaya.

Neyse efendim yazı biraz fazla uzun oldu sanırım ama değdi. Düşüncelerimi yazmak zorundaydım. Bu 6. sayfaya gerilemek biraz canımı sıktı bir parça. iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması okuyucusu dostlarımı sıktıysam kusuruma bakmasınlar. Bugün böyle can sıkıntımı biraz olsun yazarak atmaya çalıştım. Yarın daha keyifli bir yazı yazmak istiyorum bakalım yarın ne getirecek ne götürecek :)

Kişisel Not: Efendim SEO olayının mantığını bir parça anlatabildiysem, yarışmaların neden yapıldığını biraz olsun anlatabildiysem ne mutlu bana. İşin özü paradan ibaret. Son olarak umarım bu yarışmadan alnımızın akıyla çıkarız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder