16 Eylül 2010 Perşembe

Genel Seo Teknikleri

Ankara ODTÜ’den nerede iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması okuru varsa selamlıyor, küçüklerimin gözlerinden, büyüklerimin ellerinden öpüyorum. Takip etmişseniz benim seo teknikleri konulu yazı dizimi okumuşsunuzdur. 14’ten başlayarak geriye doğru gitmiştim ve iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması takipçilerinden iyi yönde tepkiler almıştım. Bu kadar çok seo teknikleri konulu yazılar yazmamın sebebi, seo teknikleri konulu yazıların iyinet webmaster seo açısından yararlı oluşudur. Farkında olmadan seo tekniklerinden bir tanesinden bahsetmiş oldum. Şimdi isterseniz birinci seo tekniğimizden maddeler halinde bahsedelim:

1.İlk seo tekniğimiz ilk paragrafta da belirttiğim gibi seo teknikleri konulu yazılara geniş yer ayırmaktır. Google’ın şöyle bir mantığı var bu konuda; ziyaretçilere faydalı bilgi sunan site yararlıdır. Bir de biz iyinet’in frmtr trkygnclr yarışmasında olduğumuz için bu konu üzerinde fazla durmalıyız. Bu seo tekniğimiz bu kadar kolay. Tabi seo tekniklerini biliyorsanız:)

2. Diğer bir webmaster seo tekniğimiz ise alexa sıralamasıdır. Öncelikle alexa nedir konusuna kısaca değineyim. Alexa, bir sitenin ziyaretçi sitesini ve ziyaretçinin site üzerinde ne kadar uzun müddet kaldığına bakarak buna göre sıralama yapar. Bu sıralama hem dünya genelinde olur hem de ülke genelinde. Örnek verecek olursak bizim iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması sitemiz şu anda dünya genelinde 698 bininci sıralarda iken Türkiye genelinde 7 bininci sıralarda. Bunun yanı sıra alexa’da yükselmek isteyen bir site alexa’nın sitesinde kendi sitesini sıkça sorgulatmalıdır. Hatta webmaster sitesinde alexa konulu yazılar yazmalıdır benim şu anda yaptığım gibi. Sitemizde sıralama atlamak için nasıl ziyaretçi yollayabiliriz diye sorarsanız, imacros gibi eklentiler kullanarak veya autohits ile olabilir. İmacros ile tek seferde 99999 ziyaretçi yollayabilirsiniz fakat çok uzun sürer. Autohits ise 30 saniyede bir 0.8 ziyaretçi yollar.

3. Üçüncü olarak yazı uzunluğu seo yazısı için büyük önem arz eder. Zaten son zamanlarda ozanti arkadaşımız uzun yazılar yazmaya başladı ve bunun da semeresini görmekteyiz. 500 kelimeyi geçmek önemlidir. Geçmeseniz de zararı olmayacaktır ama sırf yazı eklemek için çok da kısa tutmayın yazınızı.

4. Daha sonra ki seo tekniğimiz ise Sayfa içine link vermektir. İyinet seo sitemizi incelediğiniz zaman özellikle anahtar kelimelerin linkli olduğunu fark edeceksiniz. Sadece anahtar kelimeye link vermenin yanı sıra çok kullandığınız kelimeye, başlıkta bulunan kelimeye veya etiketlediğiniz kelimeye de link vermek yarar getirecektir. Sadece sitenizin ana sayfasına link vermeyin. Bizim de yaptığımız gibi sitenizde bulunan yazılara da link verebilirsiniz.

5. Trkygnclr yarışmasında en önemli tekniklerimizden biri olan backlink vermek iyinet frmtr seo için gayet önemlidir. Backlink nasıl verilir diye sorarsanız, yorum yapabileceğiniz sitelere girerek her hangi bir yazının altına isim ve mail girdikten sonra url kısmına kendi sitenizin adresini eklediğnizde bir backlink vermiş olursunuz. Tabi bu backlink’i yani yorumu site sahibinin onaylaması gerekmektedir. Bu da o kişinin keyfine kalmıştır. Backlink verirken diğer önemli unsur sitenin “follow” durumudur. Yani bazı siteler no follow, follow veya do follow olmaktadır. Bunu anlamanın yolu ise, siteye girerek sayfa kaynak kodunu görüntüleyin. Mozilla kullanan iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması takipçileri ctrl+u ile görüntüleyebilirler. Diğer tarayıcıları kullananlar ise sağ tıklayıp sayfa kaynak kodunu görüntüle diyerek ulaşabilirler. Kaynak koduna geldikten sonra ctrl+f ile arama yaparak follow kelimesini aratın. Orada sitenin follow durumunu öğrenebilirsiniz. Burada follow veya do follow olması backlink için çok çok önemlidir. Ve böyle siteleri bulmak da çok zordur. Mesela bizim şu anda 45 bin civarı backlinkimiz var ve bunlardan sadece birkaç tanesi follow durumda. Follow durumda olan 30 tane backlinkimiz olsa bizi 1.’likten kimse indiremez heralde.

6. Diğer seo tekniğimiz ise meta etiketleridir. Meta etiketleri genel olarak webmaster arkadaşlarımız tarafından bilinen bir yöntemdir ama yine de yazalım istedik. Meta description etiketi sitenin tanıtıldığı bölümdür. Bu bölümde sitenizi anlatan bir iki cümle yazın. Ama çok fazla abartmayın. Google gözünde spamcı konumuna düşebilirsiniz. Meta keyword etiketiyse; sitenizin anahtar kelimelerini yazdığınız kısımdır. Örneğin oyun kelimesinde bir siteniz var ve siz bu siteye meta keyword etiketi yerleştireceksiniz. Burada gidip, “video izle” etiketini kullanacak olursanız bu size hiçbir yarar sağlamadığı gibi sizi spamcı ilan ettirmekten başka hiçbir işe yaramaz. Bu nedenle yine çok fazla abartmadan sitenizle en alakalı olan etiketleri girin. Bir diğer meta etiketiyse meta refresh etiketidir. Bu etiket sayfanızı belli sıklıklarla yenilemeye yarar. Özellikle haber sitelerinde çok kullanılır. Sık güncelleme aralığına sahip olan bir siteniz varsa kullanmanız önerilir. Ayrıca Alexa değerinizi yükseltmek için de önemli bir etikettir. Ama durup her saniye sayfayı yenilerseniz bu sadece Alexa değerinizi yükseltir. Google amca ve ziyaretçiyi siteden kaçırır. Yani çok kısa aralıklarla sayfanızı yenilememelisiniz. Bunların dışında pek çok meta etiketi daha vardır. Bunların hala önemli olduğunu söyleyenler olsa da diğerlerini kullanmaya pek gerek yoktur. Mesela author denilen meta etiketi sadece sayfa yazarının kim olduğunu belirtir. SEO uygulamaları açısından çok da önemli değildir. Bu anlattıklarımız çerçevesinde sitenizde kesinlikle gerekli olan meta tagları kullanın. Hatta description meta etiketini mümkünse yazının içinden almaya çalışın. Bu ziyaretçinin aradığını daha kolay bulmasına yardımcı olur ve Google gözünde de iyidir. Meta etiketleri ile ilgili söyleyeceklerimiz bu kadar şimdi geçelim bir diğer SEO tekniğine…

7. Siteye yapılan yorumlar da webmaster seo için büyük önem de arz eder. Hatta yorumlar için “siteyi tarla olarak kabul edersek yorumlar tarlanın suyudur.” Denmektedir. Burada google’ın mantığı yorum yapılan yazı kaliteli yazıdır. Aynı zamanda biz ozantiyle yorum eklerken anahtar kelimeleri de kullanmaktayız. Şu anda her yazımızda yorum yok ama yapmaya çalışacağız. 180 küsür yazı birikti şu anda. Hepsine yorum eklemeye çalışacağız inşallah.

8.İyine seo’da kullanılan diğer bir husus ise diğer sayfalara kalıcı link eklemektir. Başka bir siteye kalıcı link verdiğimizde o link sitenin bir köşesinde sürekli olarak durur. Bu da o sitede kaç yazı varsa o kadar backlink kazandırır. Mesela geçenlerde kuzenimin fazla takip etmediği blog sitesine kalıcı link verdim ve o sitede 20 civarı yazı olduğu için o kadar backlink aldık. Bu teknik forum siteleri için de geçerlidir. Bir forum sitesinde ne kadar mesajınız varsa o kadar backlink kazandırır. Başka sitelerde sizin sitenizin makalesi olması da çok yaralıdır. Makale içerisinde sitenize link vermelisiniz.

9. Webmaster seo için diğer tekniğimiz sitenin sayfa yapısıdır. Sitenizin html kodlarına birkaç kod eklemeniz gerekecektir. Seo sitenizin belli başlı köşelerinde anahtar kelimenin oluşu büyük fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda sitenizin kodlarının sade olması gerekmektedir. Çok fazla kod eklerseniz zararı olur. Sitenizin kod içerik oranlarına dikkat etmelisiniz. Bunla ilgili yazımızı iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması sitemizde bulabilirsiniz.

10. Yazı ekleme sıklığı da seo için önemli bir etkendir. Sitenize ne kadar sık yazı eklerseniz, google o kadar indeksler sayfanızı. Google sitenizi indekslemesi, sitenizin takip edildiğini gösterir. Bizim indeks sayımız en son baktığımızda 684 idi. Birinci site ise 150 civarlarında idi. Siteye yazı eklerken de birkaç yazıyı hemen birden eklemek zararlı olmaktadır. Bir yazı ekledikten sonra 20-25 dk. Bekleyerek ekleyin diğer yazınızı. Geçenlerde de yazmıştım zaten, ozantiyle aldığımız karara göre iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması'na günde 2’şerden 4 yazı ekleme kararı aldık. Bunun çok büyük bir yararı olacağını düşünüyoruz.

11. İyinet için bir diğer etken dizinlere kaydetmektir. Yani sitenizde hangi konularla alakalı yazılar varsa sınıflandırın. Futbol konusunu bir dizine, seo teknikleri konusunu başka bir dizine kaydettirmeniz yararlı olacaktır. Google sitenizin dizinlere kayıtlı olduğunu görecektir ve düzenli bir site olduğunu anlayacaktır.

12. SEO yarışmaları için diğer konumuz ise sitenin içeriğidir. Sitenizin içeriği ne kadar geniş olursa o kadar iyidir. Tek bir konu üzerine yönelmeyin. İçerik geniş olursa pagerank değeri de artar. Pagerank Google’da arama için sitelere verilen bir değerdir ve 0-10 arasıdır. Pagerank değeri ne kadar yüksek olursa bir ziyaretçi arama yaptığında o siteye yönlendirilecektir. Pagerank güncellemeleri çok nadir olmaktadır. Birden sitenizin pagerank değerinin artmasını beklemeyin. Biz yaklaşık 6 aydır webmaster yarışmasındayız ve hala pagerank güncellemesi olmadı. Biz sitemizde genellikle seo teknikleri, futbol, basketbol, programlama, referandum, transferler vb. konulardan bahsettik. Aslında içerik biraz daha geniş olsaydı daha iyi olurdu tabi ki.

13. Seo tekniklerimizden diğeri ise yazıyı etiketleme konusudur. Öncelikle bizim iyinet seo’daki anahtar kelimemiz “iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması” olduğu için her yazımızda bu kelimeyi kullanıyoruz ve etiketliyoruz. Yazdığınız yazıda olmayan kelimeyi etiketlerseniz faydadan çok zararı olacaktır. Az önce ki maddelerde de verdiğim örnek gibi oyunla ilgili bir siteniz var ve siz video diye etiketlediniz; ziyaretçilerin hoşuna gitmeyecek bir durumdur. Bununla beraber Google’ında hoşlanmayacağı bir durumdur. Etiketlediğiniz kelimenin yazıyla alakalı olması gerekir ve mutlaka yazı içerisinde bulunmalıdır.
14. Yine 14’bağladım işi Son tekniğimiz iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması için çok büyük önem taşıyan iman gücüdür. Siteye girerken, yazı eklerken bismillah çekin, sitenizde dini içerikler bulunsun. Ve tabi dua edin. Bu sitenizi google da arama yapıldığında üst sıralara taşıyacaktır.

Sanırım bu makale yazdığım en büyük makale oldu. Umarım webmaster seo yarışması için hak ettiğimiz yere geliriz. 14 maddelik seo tekniklerini tek bir makale altında tuttum. Mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalıştım iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması okurlarına. Bu yazı için yorumlarınızı bekliyorum ve sorularınızı da. Belki anlaşılmayan bir yer olabilir.Hepinize mutlu sağlık günler diliyorum… Bolubeyi’nden selam olsun. Bu arada bu yazımız 1400 kelimeyi geçmiş.

1 yorum:

  1. iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması için çok uzun bir yazı olmuş allah okuyanasabır versin :D

    YanıtlaSil