16 Eylül 2010 Perşembe

Pagerank Güncellemeleri Bitti mi?

Merhaba değerli iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışması blogunun pek muhterem takipçileri. Hepinizi tek tek saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Efendim bu yazımızda sizlere dilimizin döndüğü kadarıyla ağustos ayında beklenen ama bir türlü gerçekleşemeyen Google Pagerank güncellemelerinden bahsetmeye çalışacağız... Bu girişimizden sonra ufak ufak başlayalım müsaadenizle...

Google Pagerank güncellemesi bir daha olmayacak mı? Webmaster arkadaşlarımızın en çok sorduğu sorulardan birisi bu. Cevap gayet basit. İngilizlerin deyimiyle "Answer is very simple!". Yani hayır, olacak. Zaten pagerank güncellemesini Google halen yapmakta. Ama genel güncelleme değil bunlar. Ara güncelleme diye tabir ettiğimiz güncelleme. Bazı sayfaların Pagerank değerlerini güncelliyor Google amcamız.

Peki bir daha Genel Pagerank güncellemesi olmayacak mı? İlk sorunun arkasından gelen sorulardan birisi de bu. Genel pagerank güncellemesini ben en son 11 Ağustos tarihinde bekliyordum, olmadı. 1 ay gibi bir zaman geçince de haliyle bir daha olmayacağını düşünüyorum ben. Bunun sebebi bence yeni uygulamaya konulşan Google Caffein algoritmasıdır. Bunun sebebinin de webmasterların daha çok pagerank için çalışmaları, link alım satımı ve Google'ın bunları önleme çalışmaları olarak görüyorum.

Genel pagerank güncellemesi bittiğine göre link alım satımı biter mi? Bunun cevabı da maalesef hayır, bitmez. Çünkü yeni algoritmaya geçilmiş olsa da halen backlinklerin önemi var. Backlinklerin önemi bitmezse link alım satımı da bitmez. Sonuçta Google sıralama yaparken pek çok etkeni göz önüne alıyor ve bunlardan belki de en önemlisi backlink.

Link alım satımı eskiden Pagerank değerine göre yapılıyordu, ya şimdi nasıl yapılacak? Pagerank güncellemesi özellikle de genel güncelleme olmadığı sürece bunun için alternatif yollar bulunacak. Mesela aklıma gelen ilk yolu söyleyim hemen. Örneğin "oyun" kelimesinde bir sitemiz var ve bu sitemiz için backlink alacağız. Pagerank değeri 0 olan ama arama sonuçlarında 10. sırada çıkan bir site link satışı yapıyor. Hemen buradan backlinki alın derim ben. Çünkü pagerank güncellemesi olsa o site en az 3 değerini alacaktır. Yani özetlersem link alımında izlenecek yolu, link alınacak sitenin arama kelimesindeki sırasına göre değer biçilecek ve alım yapılacaktır yakın zamanda. Zaten pek çok webmaster arkadaşımız da bunu düşünüyordur. Alternatif yollar çoğalır. mozRank, TrustRank, AlexaRank vb. gibi değerlere bakılarak da alım yapılabilir.

Madem pagerank güncellemesi bitti, Caffein algoritmasında iyi yerlere gelmek için ne yapmamız gerekir? Caffein algoritmasında asıl önemli hale gelen yerler, Sosyal Paylaşım siteleri. Sosyal Paylaşım siteleriyle ilgili sitemizde pek çok doküman bulunmaktadır. Dilerseniz bunları inceleyebilirsiniz. Bu arada diğer makalelerimizde yazılmış mıdır bilmiyorum, ama bu sosyal paylaşım sitelerinde sadece kendiniz bağlantılarınızı paylaşıyorsanız çok da fayda getirmeyecektir diye ekleyelim hemen. Çünkü 1 kişinin paylaştığı bağlantı mı daha çok güvenilirdir yoksa 1000 kişinin paylaştığı bağlantı mı? Elbette çok kişinin paylaştığı link daha değerli olacaktır.

Sonuç olarak, sıralamada iyi yerlere gelmek için sadece pagerank değeri yeterli değildir. Sadece pagerank için çalışan bir webmaster iseniz derhal o yoldan vazgeçiniz. Çünkü pagerank sadece sayfanın süsüdür. Google tarafından sayfanıza iliştirilmiş bir süs. Siz ziyaretçilerinizi sitenize bağımlı hale getirmeye bakın. Bağımlı derken "Linkleri görmek için üye olun." gibi ifadeler de kullanmayın sayfalarınızda. Çünkü ziyaretçi o zaman sitenize alternatif aramaya başlar ve kaybeden siz olursunuz.

Bir sonraki yazımızda görüşünceye dek Allah'a emanet olun sayın iyinet frmtr trkygnclr webmaster seo yarışmasının değerli takipçileri. Yazımız burada bitti ama aşağıdaki süper ötesi 5 yazı da pek ala ilginizi çekebilir:

SEO ve Alan Adı
SEO İpucu - İçerik Kod Oranı
Emre kılınç
Frmtr Trkygnclr'de Eski Yerimize Dönmüşüz
Frmtr Trkygnclr'de Transfer Haberleri
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder